Gezonde Blog

Je gezondheid en lichaam voorop

zakelijk

Kun je als ondernemer nog zonder accountant?

Ondernemen is natuurlijk erg leuk om te doen. Ieder jaar starten er weer vele bedrijven in Nederland. Om een bedrijf te beginnen heb je op zich niet veel nodig. Met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK) ben je al ondernemer.

Om een eenmanszaak te starten is het helemaal eenvoudig. Wil je een B.V. beginnen dan moet dit ook officieel bij een notaris worden geregeld. Een eenmanszaak is namelijk gewoon jijzelf, een B.V. is in feite een losse entiteit. Daarvoor kun je een accountant zoeken in de buurt. Dat regel je via de notaris. Veel kleinere bedrijven zoals ZZP’ers kiezen ervoor om een eenmanszaak te beginnen. Het is op een later moment (als de zaken goed gaan) om te zetten naar een B.V.

Lage omzet?

Draai je relatief lage omzetten (onder de €100.000 per jaar) dan is een eenmanszaak vaak voordeliger in de belasting. Bij hogere winsten kan een B.V. juist weer interessanter zijn op het gebied van de belastingen. Als ondernemer heb je naar onze mening eigenlijk een accountant nodig, een boekhouder zou ook kunnen. Wat je vaak ziet bij bijvoorbeeld ZZP’ers is dat de boekhouding, dus de facturen en het invoeren van de kosten, door hunzelf gedaan wordt. Met online boekhoudpakketten is dit tegenwoordig ook redelijk eenvoudig om te doen. Toch schakel nog je altijd beter een boekhouder of een accountant in.

Zo’n persoon hoeft echt niet alles te doen, je kunt bijvoorbeeld nog altijd prima zelf de kosten invoeren en facturen aan klanten verzenden. Een boekhouder Bladel kan een goede optie zijn. Maar voor de belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld de BTW aangifte (ook wel omzetbelasting genoemd) en de jaarlijkse inkomstenbelasting kun je beter een professional inhuren. Deze kosten voor een boekhouder of accountant zijn natuurlijk ook weer af te trekken en door het toepassen van diverse slimme regels kan het je soms een hoop geld opleveren. Zo moet je ook een beetje gaan denken natuurlijk. Als je het bedrijf wilt laten groeien is het wel belangrijk om hier in te blijven investeren. Investeren in iemand die zich 100% op de cijfertjes focust is geen gek idee.

Share